Dobrý deň, objednávky ktoré prídu v dátume DO 18.12.2023 na tovar ktorý je skladom, budú vybavené do Vianoc.

ZÁKLADY ÚDENIA PRE AMATÉROV

klady údenia pre amatérov.

 

Začnime tým, čo je údenie. Počas procesu údenia je mäso podrobené tepelnému spracovaniu, pri ktorom sa z produktu vplyvom teploty odparuje voda. Vyrábať mäso, ktoré je šťavnaté a zároveň dobre údené, je veľká zručnosť. Tradičné údenie by malo prebiehať v prírodnom dyme z vhodného druhu suchého dreva alebo drevených štiepok. Na opaľovanie sa odporúčajú najmä buky a jelša, ktoré dobre horia a veľmi fajčia. Oplatí sa tiež siahnuť po dreve ovocných stromov, ktoré mäsu dodajú veľmi príjemnú arómu.

UZENI-RYB-300x225                stiepka_na_udenie_mix-1-500x500

 

• jelša – veľmi populárne drevo, dáva širokú škálu farieb, od žltej po hnedú, univerzálnu pri údení, používa sa na všetky druhy mäsa,

• jabloň tiež obľúbená (jemný a sladký dym), najmä pri údení jemných druhov mäsa vrátane hydiny, hnedého mäsa,

• hruška je skvelá na údenie hydiny, dodáva mäsu tmavočervenú farbu,

čerešňa tiež obľúbená (jemné údenie), dáva mäsu ovocnú, horkú dochuť, hnedé mäso, ktoré sa páči hydine,

• javor často sa používa na ťažšie mäso, ako je hovädzie mäso, ale aj vynikajúce pre ryby; dodáva mäsu zlatistú farbu a sladkú chuť,

• vlašský orech funguje dobre na údenie rýb a hydiny, dáva mierne štipľavú dochuť, podobnú vlašským orechom, dodáva mäsu tmavo zlatistú farbu,

• vínna réva dáva hlboko ovocnú chuť, produkuje veľa dymu, je ideálna pre jemné mäso,

 

• buk má rád bravčové a ryby